Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi
Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Rusya’nın en eski üniversitesidir.
Moskova Üniversitesi Çariçe Elizaveta Petrovna’nın emri ile 12 (25) Ocak 1755’de büyük Rus bilimadamı Mikhail Lomonosov insiyatifiyle kurulmuştur. Moskova Üniversitesi’nin kuruluş günü Rusya’da Öğrenci Günü olarak kutlanmaktadır.
Moskova Üniversitesi, Dünü ve Bugünü
1755 yılında Moskova Üniversitesinin üç fakültesi vardı: Felsefe, Hukuk ve Tıp. Şuanda ise 27 fakültesi vardır: Mekanik ve Matematik, Ölçümsel Matematik ve Sibernetik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya, Ziraat, Temel Tıp, Tarih, Filoloji, Felsefe, Yabancı Diller, İktisat, Gazetecilik, Hukuk, Pisikoloji, Sosyoloji, Asya ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü, Halkla İlişkiler ve Sosyal Çalışmalar, Özdeksel Bilimler, Pedagoloji, Sanat, Uluslararası İlişkiler, Biomühendislik ve Bioenfermasyon, Süren Eğitim. Uluslararası Eğitim Merkezi.
Lisansüstü öğrencileri dahil toplam öğrenci sayısı 40,000 civarındadır. Akademisyen sayısı ise 9,000 kadardır. Bunlardan 7,000 kadarı ise Doktora (PhD) sahibidir. Uluslararası öğrenci sayısı devamlı olarak artmaktadır. Üniversite 80 ülkeden 4,000’den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.
Geçtiğimiz bir kaç yılda nitelikli eğitim dalları Üniversite’de kurulmuş ve hızlı bir gelişim göstermiştir, Rusya’da ki eğilime uygun gelişmiş uzmanlar yetiştirmiş ve çalıştırmıştır. Sonuç olarak Üniversite lisansüstü ve doktora öğrencilerine ülkedeki en kasamlı ve geniş olanakları sunmaktadır. 5,000’den fazla lisansüstü ve doktora öğrencisi bu alanlara kayıt olmuştur. Lisanüstü öğrencilere sunulan yeni alanlar hızla artmaktadır. Ayrıca uzmanlık enstitüleri, çalışma merkezleri ve uluslararası eğitim merkezleri bulunmaktadır. Öğretmenler ve araştırmacılar arasında eğitim kursları da çok popülerdir.
Eğitimin esas doğası bilimsel birlik çalışması, teorik ve uygulama üzerinde oturmaktadır. 500’ün üzerinde bu yolda uzmanlaşmış müfredat bulunmaktadır.
Uluslararası Bağlantılar
Üniversite içinde UNESCO ve Dünya Bankası’nın dahil olduğu bir çok dünya lideri kuruluşla birlikte çalışmaktadır. Üniversite çeşitli uluslararası kurumlara üyedir, ve her kıtadan bir çok üniversite ile 350’den fazla değişim, araştırma, ve işbirliği anlaşmasına sahiptir. Ayrıca Moskova Devlet Üniversitesi eski SSCB üniversiteleri arasındaki işbirliğinin merkezi durumundadır. Rektörümüz, Profesör Doktor V.A.Sadovnichii, Avrasya Üniversiteler Birliği’nin başkanıdır.
Birçok saygın aydın, halk ve devlet liderine Moskova Devlet Üniversitesi Fahri üye, Fahri Doktor, Fahri Professör derecesi vermiştir. Ünlü Alman Şairi J.Goethe, Hindistan’ın ilk Başbakanı Jawaharlal Nehru, eski ABD Başkanı Bill Clinton, Norveçli Bilimadamı Thor Heerdaal bunlardan ilk akla gelen kişilerdir.
Yukarıdaki yazı Moskova Devlet Üniversitesinin resmi tanıtım yazısıdır ve Türkçe'ye çevirisi tarafımdan yapılmıştır.
Moskova Devlet Üniversitesi konusunda merak ettikleriniz ve bilmek istediklerinizi buradan sorabilirsiniz. Ayrıca yine bu üniversitede okuyan arkadaşlarımız üniversite hakkındaki yorumlarını burada yapabilirler.
Moskova Devlet Üniversitesi 'nden fotoğraflar için:
http://www.rusyadayiz.biz/foto_mgu.htm